Enkele sagen en legendes uit de omgeving Langstraat

 

Wie nog leuke verhalen kent is welkom om deze erbij te plaatsen mail me dan;  info@hvdol.nl

 

Wie weet er meer over de sage van kasteel Bloemendaal bij Engelen, is dit kasteel bekend?

 

 

Bron:   Noordbrabants sagenboek van JW Sinninghe

 

 

 

Empel

 

Witte vrouwen

 

Als men ’s nachts over de Balkweg door de polder bij Empel ging, kon het gebeuren dat men eensklaps omringd werd door een kring dansende vrouwen met witte mutsen op,die aan het eind van de weg weer even snel verdwenen. Het weiland Juffrouwenkamp zou daar nog aan herinneren.

 

Avondspel

 

In verscheidene herbergen die door vrouwen werden gehouden zou de herbergierster heksenkunsten vertonen.

Zo ook bij Mie de Kruk op het Oude Slot waar zij achter de tap stond.

 

 

Vlijmen

 

Dwaallichten

 

Jaren gelden toen de polders om Den Bosch in de winter onder water stonden , zag men stalkeersen in ruw, stormachtige weer bij de Vlijmense eendekooien.

 

Herpt, Hedikhuizen, Heusden

 

Wederkerende doden

 

De poorters van Heusden versloegen in 1497 de overste Boudewijn die met zijn Gelderse benden het land tussen Herpt en Hedikhuizen afstroopte. Boudewijn sneuvelde en werd met vele van de zijnen begraven op een plek die Boukens-kerkhof werd genoemd.  Daarna spookte het  geweldig en zei men nog in Heusden

“Het spookt als Boukens geest”

 

Drunen, Vlijmen, Nieuwkuijk

 

Heksenvervolging

 

In 1528 volgt een proces over de heks Goyert van Brynen (waarschijnlijk Beynen) waarin zij de volgende bekentenis aflegde in bijzijn van den Castelijn tot Heusden oftewel Heer van Drunen, ende de heer Van Onsenoird , Gheijs Reinen en sijn swager Henrick , Melis Roelofzoon , Heimen Rymire en Art Artz.

 

Goedert heeft bekent dat zij met den duivel genaamd Kransken verkeerd en gehandeld heeft op de Drunensche Gemeint, waar zij samen waren met 5 heksen op de Drunense Heide bij het Kruis.  De andere waren Jenna van Bockhoven , Jennas zuster, Mary Gusers afkomstig van Vught, en een eenogige vrouw uit Tilburg.

 

Door haar toverspreuken zorgde ze ervoor dat de Karn niet af kwam bij de Vrouwe van Drunen, en bij Jan Zeegers, zodat zij de boter in de wacht sleepte. Goyert was dus een boterheks.

 

Ook had de duivel Goyert ingredienten gegeven waarmee ze het paard van de Heer van Drunen dolmaakte en deed sterven.

Ook heeft ze de Kluizenaars te Vlijmen betovert op dat zij haar geen huis wilde geven.

(uitspraak mij niet bekend)

 

Kattendans

 

De Drunense of Kuijksche Heide stond tevens bekend als een plek waar kattendansen plaatsvonden.  Al wie het waagt zich binnen de kring van katten te bevinden, blijft er de nacht door katten opgesloten.

 

Er woonde indertijd te Waalwijk een manneke met ’n bult, een goei dreumeske, dat voor zaken naar Den Bosch was geweest.

Hij was op de terugweg Nieuwkuijk gepasseerd en toen moest hij over de Drunense Hei, ‘toendertijd een openvlakte waar het altijd spookte’.

Hij dacht er alleen overheen zou komen als hij met zijn fluitje vrolijke deuntjes speelde echter na 5 minuten zag hij een grote zwarte kat en binnen de kortste keren waren het er vijftig. Hij bleef maar doorspelen en de katten werden vrolijk en begonnen te dansen. Zo kwam hij aan het einde van de hei.

 

Van de grote zwarte kat mocht hij een wens doen omdat ze zoveel plezier hadden gehad. Uiteraard wenste hij dat ze zijn bult afnamen omdat hij er veel verdiet van had. 

 

Eenmaal thuis aangekomen constateerde zijn vrouw  dat hij zijn bult kwijt was en al snel was het in de omtrek bekend hoe hij zijn bult was kwijtgeraakt.

 

Een gierige pezerik (bullepees) hoorde ook van het verhaal en kocht een viool in Den Bosch en toog naar de Drunense Heide . Al op zijn viool spelend kwamen er weer snel 50 katten maar in plaats van meezingen werd de man gebeten en scholden ze hem uit voor vrek. Daarop besloten ze de bult van het Waalwijks mannetje op zijn borst te plakken waarop hij thuis kwam met twee bulten. Zowel van voren als van achteren.

 

Toverboeken

 

In Vlijmen stond er een boek bekend welke gekocht zou zijn op de Bossche Markt.onder het “Boek van Bernaardekes” .  Zowel een jongen uit Ammerzoden als een persoon uit Hedikhuizen konden het boek niet  meer vernietigen tenzij ze nachten achter elkaar moesten bidden.

 

Engelen en/of Meerwijk

 

 

Tovenaars

 

Er woonde vroeger een smid genaamd Van der Zande uit Boxtel, hij hoefde maar met zijn pet te slaan of de deur  ging open en dicht.  Wie zijn paarden niet bij hem liet beslaan ,om de schepen naar Den Bosch te trekken, daar brak de lijn of het paard viel steeds. Ook kon hij een paard kreupel maken door een spijker in de grond te slaan waar het zojuist zijn hoef had gezet.

 

Kattendans

 

Enkele plekken hier die bekend stond als kattendans zijn op de Woerd en in Luttelrijs, een streek tussen Orthen en Meerwijk.

 

Heksenkunst

 

Meer dan 150 jaar  geleden woonde moeder Cie op Meerwijk; Lucia van Heurne heette ze. Zij maakte mensen ziek middels een poeder het zogenaamde duvelspoeder.

 

Klokputten

 

Dicht bij de Bosse sloot tussen Engelen en Vlijmen nabij het meer aan de Woerd , die ooit een heidense begraafplaats was. Daar stond het kasteel Bloemendaal, slecht een paar steenbrokken waren er in 1840 van over. Niet ver daar vandaan ligt een visrijke diepe waterplas genaamd “Duivelswiel”.  De kasteelheer had eens een klok in de toren laten hangen, maar omdat deze niet gewijd was, had de duivel de macht er over, en wierp haar in de wiel.